مرور نظام مند مطالعات مداخلهای بررسیکننده اثر عصارههای گیاهی، ترکیبات موثره گیاهی و فورمولاسیونهای گیاهی در پیشگیری و درمان آریتمیهای قلبی
آریتمیهای قلبی یکی از علل افزایش مرگومیر بیماران قلبی میباشد که هنوز هم با وجود پیشرفت بسیار در زمینه دارویی و پزشکی درمان این بیماری با چالشهایی روبهرو است. درمانهای دارویی موجود اغلب با ریسک بالای بروز عوارض خطرناک و مسمومیت همراه بوده و تلاش برای یافتن داروهای جدید کماکان ادامه دارد. در این مطالعه تلاش بر این است که با یک مرور نظاممند تمامی گیاهان، ترکیبات موثره گیاهی و همچنین فورمولاسیونهای گیاهی که دارای خاصیت آنتیآریتمیک هستند، جمعآوری شوند تا محققین بتوانند در جهت مطالعات بیشتر از نظر یافتن بهترین ترکیب با کمترین عوارض مورد استفاده قرار دهند.
آریتمی قلبی به صورت بینظمی در ضربان قلب تعریف میشود و زمانی بروز پیدا میکند که جریان الکتریکی قلب به درستی عمل نکند؛ در این صورت ضربان قلب تندتر و یا کندتر از حد معمول میشود که به ترتیب از آنها با عناوین تاکیکاردیا و برادیکاردیا یاد میشود که سبب افزایش ریسک مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی میشوند. روشهای درمانی آریتمی به دو دسته دارویی و غیردارویی تقسیمبندی میشوند که روشهای غیردارویی عمدتا درمانهای تهاجمی اما موفقتری هستند. با این وجود به علت هزینه بالا، تهاجمی بودن و تمایل کم بیمار به این درمانها، دارو درمانی آریتمیهای قلبی کماکان درمان رایجتری است. اما به علت باریک بودن پنجره درمانی داروهای آنتیآریتمیک و ریسک بالای بروز عوارض دارویی در بیماران، هنوز هم دارو درمانی آریتمیهای قلبی یک چالش برای پزشکان است. بنابراین تلاش برای یافتن داروهای آنتیآریتمیک جدید با عوارض دارویی کمتر و پنجره درمانی وسیعتر اجتنابناپذیر است.
بسیاری از داروهای آنتی آریتمیک قدیمی از جمله کینیدین (ریشه سینکونا)، آمیودارون (گیاه آمی ویسنیگا) و دیگوکسین (دیجیتالیس) از گیاهان گرفته شدهاند و همچنین مطالعات آزمایشگاهی و انسانی بسیاری بر روی اثرات آنتیآریتمیک گیاهان و مواد فعال آنها انجام شده است که اثر بخشی گیاهان و ترکیبات گیاهی بر روی انواع آریتمیها با مکانیسمهای مختلف را نشان دادهاند. بنابراین باید توجه بیشتری به مطالعه بر روی گیاهان و ترکیبات گیاهی برای یافتن داروهای آنتیآریتمیک جدید شود.
با توجه به اهمیت گیاهان و ترکیبات گیاهی در تولید داروهای آنتیآریتمیک جدید و وجود مطالعات زیاد آزمایشگاهی و بالینی، در این مطالعه سعی شده است که به مرور نظاممند مطالعات انجام شده بر روی اثرات آنتیآریتمیک عصارههای گیاهی، ترکیبات گیاهی و فورمولاسیونهای گیاهی که به صورت مطالعات برون ودرون تنی و همچنین کارآزمایی بالینی انجام شده است، بپردازیم. همچنین گیاهان و ترکیبات مختلف بر اساس مکانیسم آنتیآریتمیک آنها بر اساس دسته بندی جدید داروهای آنتیآریتمیک، که این داروها را به ۸ دسته تقسیم بندی میکند و علاوه بر اثر بر کانالهای یونی، مکانیسمهای جدیدتر را هم در نظر گرفته است، دستهبندی شدهاند. این کار دید بهتری از اثرات مفید و بالقوه این ترکیبات به محققین ارائه میدهد و میتواند در جهت انجام مطالعات بالینی دقیقتر استفاده شود.
ارسال نظر