29 دی 1403
logo

مرکز تحقیقات پیشگیری اولیه از بیماری‌های قلب و عروق

دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

 

 

  • تاریخ انتشار : 1403/08/06 - 08:11
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 85
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

ماساژ درمانی با روغن اسطوخودوس و تاثیر آن بر کاهش فشار خون

ماساژ پا با روغن اسطوخودوس یک روش مؤثر برای کاهش فشار خون و بهبود عملکردهای شناختی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا است. علاوه بر این، این روش در کاهش اضطراب و افزایش ذهن‌آگاهی در مقایسه با استراحت ساده در حالت خوابیده در بیماران مبتلا به فشار خون بالا برتر است.

ماساژ درمانی با روغن اسطوخودوس و تاثیر آن بر کاهش فشار خون

فشار خون بالا و خطر بیماری‌های قلبی-عروقی

فشار خون بالا (HTN) یکی از مهم‌ترین عوامل خطر غیرواگیر است که به بیماری‌های قلبی-عروقی منجر می‌شود؛ از علل اصلی مرگ و ناتوانی در سراسر جهان. شیوع فشار خون بالا با افزایش سن به طور قابل توجهی بیشتر می‌شود و ۲۲.۴ درصد از بزرگسالان ۱۸ تا ۳۹ ساله را درگیر می‌کند. این میزان در میان افراد ۴۰ تا ۵۹ ساله به ۵۴.۵ درصد و در افراد ۶۰ سال و بالاتر به ۷۴.۵ درصد می‌رسد.

کاهش عوارض جانبی داروهای ضد فشار خون با درمان‌های مکمل

اگرچه داروهای مرسوم ضد فشار خون مؤثر هستند، استفاده طولانی‌مدت از آن‌ها اغلب منجر به عوارض جانبی می‌شود. در نتیجه، بسیاری از بیماران به دنبال درمان‌های مکمل برای جلوگیری از عوارض احتمالی این داروها هستند. ماساژ درمانی و آروماتراپی، به عنوان رویکردهای غیر دارویی برای کنترل فشار خون بالا، توجه بیشتری به خود جلب کرده‌اند.

آروماتراپی و فواید روغن‌های معطر

روغن‌های معطر، عصاره‌های غلیظ گیاهی هستند که معمولاً در درمان‌هایی برای کاهش استرس، بهبود خواب و مدیریت مشکلات روانی مانند اضطراب و افسردگی استفاده می‌شوند. آروماتراپی از طریق استنشاق، ماساژ یا حمام کاربرد دارد و در مقایسه با درمان‌های دارویی، عوارض جانبی کمتری مانند تحریکات پوستی دارد.

تأثیر ماساژ و آروماتراپی بر کاهش فشار خون

مروری در سال ۲۰۱۴ شامل ۲۴ مطالعه نشان داد که ترکیب ماساژ با داروهای ضد فشار خون نتایج بهتری در کاهش فشار خون سیستولیک (SBP) و دیاستولیک (DBP) نسبت به دارو به تنهایی دارد. همچنین استنشاق روغن‌های معطر مانند اسطوخودوس در کاهش فشار خون مؤثر است.

مطالعه موردی ماساژ پا با روغن اسطوخودوس

در مطالعه‌ای توسط مهنا و همکارانش، بر روی ۱۰۰ بیمار مبتلا به فشار خون بالا در هند، گروهی یک جلسه ماساژ پا با ترکیب روغن اسطوخودوس (۳-۴ قطره) و روغن کنجد (۵۰ میلی‌لیتر) برای ۲۰ دقیقه توسط درمانگر مجاز دریافت کردند. گروه کنترل در حالت خوابیده استراحت کردند.

تأثیرات درمان بر فشار خون و اضطراب

تحلیل‌های درون‌گروهی نشان داد که در هر دو گروه ماساژ و کنترل، بهبود قابل توجهی در SBP، DBP، تعداد ضربان قلب، توجه، حافظه کاری، اضطراب و ذهن‌آگاهی مشاهده شد. تحلیل‌های بین‌گروهی نشان داد گروه ماساژ نسبت به گروه کنترل بهبود بیشتری در ذهن‌آگاهی و کاهش اضطراب داشتند، بدون گزارش عوارض جانبی.

خواص آرام‌بخش روغن اسطوخودوس و اثرات آن بر فشار خون

روغن اسطوخودوس با کاهش فعالیت امواج مغزی بتا و افزایش تولید امواج آلفا در قشر مغز اثرات آرام‌بخش دارد و هوشیاری را تقویت می‌کند. لینالول، ترکیب اصلی روغن اسطوخودوس، خواص ضد اضطرابی دارد و با مسدود کردن کانال‌های سدیمی در کاهش اضطراب مؤثر است. ماساژ نیز گیرنده‌های فشار زیر پوست را فعال کرده و با کاهش هورمون‌های استرس مانند اپی‌نفرین، نوراپی‌نفرین و کورتیزول، باعث کاهش فشار خون و ضربان قلب می‌شود.

نتیجه‌گیری

این مطالعه نشان می‌دهد ماساژ پا با روغن اسطوخودوس روشی مؤثر برای کاهش فشار خون و بهبود عملکردهای شناختی در بیماران مبتلا به فشار خون بالا است. علاوه بر این، این روش در کاهش اضطراب و افزایش ذهن‌آگاهی در مقایسه با استراحت ساده در حالت خوابیده برتر است.

 

دکتر محمدحسین مرادی - پزشک 

مجله علمی-ترویجی سرای سلامت©۲۰۱۷

  • گروه خبری : ترجمان دانش
  • کد خبر : 282350
کلمات کلیدی
شیرین باوری
تهیه کننده:

شیرین باوری

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه