11 تیر 1403
logo

مرکز تحقیقات پیشگیری اولیه از بیماری‌های قلب و عروق

دانشگاه علوم پزشکی تهران

آخرین مطالب

بررسی اثر تمرینات اینتروال پرشدت - قدرتی و تداومی - قدرتی بر شاخص‌های سارکوپنی و سلامت عمومی بدن در افراد با سابقه چاقی سارکوپنیک پس از جراحی باریاتریک

بررسی اثر تمرینات اینتروال پرشدت - قدرتی و تداومی - قدرتی بر شاخص‌های سارکوپنی و سلامت عمومی بدن در افراد با سابقه چاقی سارکوپنی

در حال حاضر چاقی یکی از جدی ترین نگرانی‌های سلامت عمومی در دنیا است. تخمین زده می‌شود در کل دنیا بیش از یک میلیارد انسان چاق وجود دارد. چاقی به طور کلی به عنوان BMI>۳۰ تعریف می‌شود. اپیدمی چاقی اثرات منفی در بدن انسان‌ها دارد که ریسک مقاومت به انسولین، دیابت تیپ دو، فشار خون، دیس لیپیدمی، سندرم آپنه خواب، بیماری‌های قلبی عروقی، عوارض عضلانی اسکلتی و انواع معینی از سرطان را زیاد می‌کند. با توجه به شیوع بالای چاقی مداخلاتی مانند رژیم غذایی و ورزش درمانی جهت کاهش وزن و کاهش موربیدیتی در جمعیت عمومی به صورت فزاینده‌ای اهمیت یافته‌اند. فواید ورزش شامل کمک به حفظ توده عضلانی بدن، کمک به پیشرفت کاهش وزن و افزایش متابولیسم بدن، کمک به ثبات مفاصل، تقویت قدرت و تراکم استخوانی، کمک به انجام فعالیت‌های روزانه، افزایش اعتماد به نفس،کاهش درصد چربی،کاهش قند خون،کاهش چربی خون و کاهش ریسک حوادث قلبی عروقی و فشار خون می‌باشد.

درمان دیگر برای چاقی، جراحی چاقی است که ثابت شده است در افرادی که اندیکاسیون انجام جراحی چاقی دارند باعث کاهش وزن می‌شود و عوارض چاقی را کم می‌کند. تعداد انجام جراحی چاقی به صورت مشهودی در کل دنیا در دهه اخیر افزایش یافته است که علت اول آن شیوع چاقی مفرط است که به سرعت در حال افزایش است و دیگری رشد آگاهی از عوارض چاقی است. دیده شده است جراحی چاقی علاوه بر کاهش توده چربی اثرات مشخصی روی بیماری‌های همراه با چاقی مثل دیابت، فشار خون، دیس لیپیدمی دارد. بیمارانی که تحت عمل جراحی چاقی می‌گیرند با توجه به محدودیت در میزان خوردن و همچنین سوء جذب در اثر عمل جراحی مجبور می‌شوند تحت رژیم غذایی باشند. نقش فعالیت فیزیکی برای کاهش وزن در این افراد نسبت به رژیم غذایی کمتر مشخص شده است. آمادگی فیزیکی طیفی از تعاریف است که شامل قدرت عضلانی، ظرفیت هوازی و ظرفیت عملکردی فرد است. اول از همه ما می‌دانیم که کاهش وزن باعث می شود FFM هم کم شود. در یک مطالعه FFM در کاهش وزن ۶ ماه اول پس از جراحی شامل %۳۵-۳۰ کل وزن کم شده بود. ما می‌توانیم حدس بزنیم که با میزان زیادی از وزن که از دست می‌رود و با توجه به خصوصیت عمل جراحی و سوءجذبی که پیش می‌آید و با توجه به دریافت کم پروتیین باعث می‌شوند عضلات اسکلتی آتروفی شوند و همزمان قدرت آنها کم شود. قدرت عضلانی جنبه مهمی از ظرفیت عملکردی است، به عنوان مثال قدرت چهار سر مرتبط است با سرعت راه رفتن، بالا رفتن از پله ها، بلند شدن از وضعیت نشسته، پایداری وضعیت و حتی ریسک ا فتادن. بنابراین با کاهش قدرت عضلاتی مثل چهارسر در انجام کارهای روزانه اختلال ایجاد می‌شود.

آمادگی هوازی ضعیف بیماران چاق با کاهش عملکرد قلبی عروقی بعلاوه ظرفیت کم اکسیداتیو عضلات اسکلتی توضیح داده می‌شود. کم کردن وزن عملکرد قلبی عروقی را بهبود می‌بخشد اما نمی‌تواند ظرفیت اکسیداتیو عضلات اسکلتی را تغییر دهد. یعنی کم کردن وزن به تنهایی که با رژیم کم کالری همراه است محتوای میتوکندریال و چرخه انتقال الکترون را در عضلات اسکلتی افراد بدون حرکت بهبود نمی‌بخشد.

بسیاری از مطالعات گزارش داده اند که ارتباط مثبتی بین میزان فعالیت فیزیکی و کاهش وزن بعد از عمل جراحی چاقی وجود دارد. همچنین در تعدادی از مطالعات مشخص شده است بین میزان انجام فعالیت فیزیکی بعد از عمل جراحی چاقی و بهبود آمادگی فیزیکی (قدرت عضلانی، ظرفیت هوازی و ظرفیت عملکردی) ارتباط وجود دارد، مطالعات بیشتری نیاز است تا این ارتباط را مشخص کند. در بسیاری از مطالعات بیماران به ۴۵-۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی با شدت متوسط برای ۵-۳ روز در هفته توصیه شده‌اند. این میزان فعالیت همچنین مطابق با توصیه انجمن قلب و عروق آمریکا مبنی بر ۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی با شدت متوسط برای ۵ روز در هفته یا ۲۰ دقیقه فعالیت فیزیکی با شدت بالا برای ۳ روز در هفته است.(۵, ۶) از سوی دیگر بیمارانی که به دلیل چاقی مفرط تحت جراحی باریاتریک معده قرار می گیرند در معرض سارکوژنی و کاهش قدرت عضلانی و ظرفیت هوازی قرار می گیرند که این مساله می تواند روی نتایج جراحی در بلندمدت از نظر میزان کاهش وزن و حفظ وزن به دست آمده تاثیر گذار باشد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی آثار تمرینات اینتروال پرشدت، تداومی و قدرتی بر شاخص های ساکوپنی و سلامت عمومی بدن در افراد با سابقه چاقی سارکوپنیک پس از جراحی باریاتریک است.

 

کلمات کلیدی
شیرین باوری
تهیه کننده:

شیرین باوری