29 دی 1403
logo

مرکز تحقیقات پیشگیری اولیه از بیماری‌های قلب و عروق

دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

 

 

  • تاریخ انتشار : 1403/07/30 - 11:38
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 47
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

مصرف غذای سرخ کردنی، اضافه وزن، دیابت نوع ۲ و فشار خون

حتما تا به حال در رستوران‌ها و حتی وعده‌های غذایی خودتان غذاهای سرخ‌کرده مانند سیب‌زمینی سرخ‌کرده یا مرغ سوخاری مصرف کرده اید. این نوع غذاها به دلیل طعم لذیذ و سرعت آماده‌سازی، طرفداران زیادی دارند. اما آیا تا به حال فکر کرده‌اید که مصرف مداوم غذاهای سرخ‌کرده چه تأثیراتی بر سلامتی شما دارد؟ بسیاری از افراد بر این باورند که مصرف غذاهای سرخ‌شده می‌تواند باعث چاقی و حتی ابتلا به دیابت و فشار خون شود. این باور چقدر صحت دارد؟ در این مقاله با استناد به یافته‌های علمی جدید پاسخ این سوالات را می‌دهیم.

مصرف غذای سرخ کردنی، اضافه وزن، دیابت نوع ۲ و فشار خون

تأثیر مصرف غذاهای سرخ‌کرده بر اضافه وزن و چاقی

اضافه وزن و چاقی یکی از معضلات شایع در بسیاری از کشورهای جهان است که می‌تواند به مشکلات جدی مانند بیماری‌های قلبی، دیابت و حتی سرطان منجر شود.

” تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف مداوم غذاهای سرخ‌کرده می‌تواند یکی از عوامل اصلی افزایش وزن باشد. در یک مطالعه بزرگ که بیش از ۶۰۰ هزار نفر شرکت داشتند، افرادی که بیشترین مصرف غذاهای سرخ‌کرده را داشتند، ۱۶ درصد بیشتر در معرض چاقی و اضافه وزن قرار داشتند.”

مصرف این غذاها به دلیل کالری بالا و چربی‌های ترانسی که در فرآیند سرخ‌کردن ایجاد می‌شود، به مرور زمان باعث تجمع چربی در نواحی مختلف بدن، به خصوص ناحیه شکم می‌شود. افرادی که به طور مکرر غذاهای سرخ‌شده مصرف می‌کنند، به ویژه زنان، بیشتر در معرض چاقی شکمی هستند که می‌تواند عوارض متعددی از جمله مشکلات قلبی و عروقی به همراه داشته باشد.

آیا مصرف غذاهای سرخ‌کرده باعث دیابت نوع ۲ می‌شود؟

دیابت نوع ۲ یکی از بیماری‌های مزمن و جدی است که امروزه بسیاری از افراد در سراسر جهان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. از آنجایی که این بیماری ارتباط مستقیمی با سبک زندگی و رژیم غذایی دارد، این سوال پیش می‌آید که آیا مصرف غذاهای سرخ‌کرده نیز می‌تواند به این بیماری دامن بزند؟

“تحقیقات جدید نشان می‌دهند که اگرچه مصرف زیاد غذاهای سرخ‌کرده ممکن است بر عوامل مختلف متابولیکی تأثیر بگذارد، اما شواهد کافی وجود ندارد که نشان دهد مصرف این غذاها به طور مستقیم باعث افزایش خطر دیابت نوع ۲ می‌شود. در یک مطالعه که بر روی بیش از ۲۰۰ هزار نفر انجام شد، نتایج نشان دادند که مصرف غذاهای سرخ‌شده تأثیر معناداری در افزایش خطر دیابت نداشته است. البته لازم به ذکر است که این نتیجه گیری ممکن است به دلیل  تمرکز بر نوع خاصی از غذا سرخ شده باشد. مصرف غذاهای پرچرب و پرکالری ممکن است در درازمدت بر کنترل قند خون و عملکرد انسولین تأثیر بگذارد.”

تأثیر مصرف غذاهای سرخ‌کرده بر فشار خون

فشار خون بالا یکی از مهم‌ترین عوامل خطرساز برای بیماری‌های قلبی و سکته است. بسیاری از افرادی که به طور مکرر غذاهای سرخ‌شده مصرف می‌کنند، ممکن است بدون اطلاع از این موضوع، خود را در معرض افزایش فشار خون قرار دهند.

 

“تحقیقات علمی نشان می‌دهد که مصرف زیاد غذاهای سرخ‌کرده می‌تواند به افزایش قابل توجه فشار خون منجر شود. در یک مطالعه گسترده که شامل بیش از ۶۴۰ هزار نفر بود، افرادی که به طور منظم غذاهای سرخ‌شده مصرف می‌کردند، تا ۲۰ درصد بیشتر در معرض فشار خون بالا قرار داشتند. این یافته‌ها نشان می‌دهد که رژیم غذایی پرچرب و سرشار از نمک، که معمولاً در غذاهای سرخ‌کرده یافت می‌شود، می‌تواند به طور مستقیم فشار خون را افزایش داده و خطر بیماری‌های قلبی را افزایش دهد.”

نتیجه‌گیری

بر اساس شواهد علمی موجود، مصرف غذاهای سرخ‌کرده می‌تواند به طور مستقیم با افزایش خطر اضافه وزن و فشار خون بالا مرتبط باشد. اگرچه شواهد کافی برای ارتباط این غذاها با دیابت نوع ۲ وجود ندارد، اما بهتر است مصرف این نوع غذاها را کاهش دهیم تا از مشکلات جدی‌تر پیشگیری کنیم. در نهایت، سبک زندگی سالم و رژیم غذایی متعادل از اهمیت بالایی برخوردار است، عدد دقیقی برای میزان مصرف این نوع مواد غذایی وجود ندارد اما پیشنهاد می شود مصرف این نوع غذاها به یک بار در هفته و در حالت مطلوب به ۲ بار در ماه محدود گردد و غذاهای سالم تر مانند غذاهای بخارپز آب پز، به جای غذاهای سرخ‌شده در وعده‌های غذایی جایگزین شود.

 

 دکتر نگار ابراهیمی - پزشک 

مجله علمی-ترویجی سرای سلامت©۲۰۱۷

  • گروه خبری : ترجمان دانش
  • کد خبر : 281853
کلمات کلیدی
شیرین باوری
تهیه کننده:

شیرین باوری

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه