02 آذر 1403
logo

مرکز تحقیقات پیشگیری اولیه از بیماری‌های قلب و عروق

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/03/29 - 09:45
  • تعداد بازدید : 69
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

اثرات مصرف روغن نارگیل بکر بر سطوح فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز و بیومارکرهای استرس اکسیداتیو در بزرگسالان مبتلا به سندرم متابولیک: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده

سندرم متابولیک با سلامتی و اختلالات عصبی مرتبط است. فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) نقش محافظتی بر روی سیستم عصبی دارد. کاهش سطح BDNF در بیماری های متابولیک و نورودژنراتیو نشان داده شده است. شواهد امیدوارکننده ای در مورد آنتی اکسیدان ضد التهابی و خواص محافظت کننده عصبی روغن نارگیل بکر (VCO) وجود دارد.

اثرات مصرف روغن نارگیل بکر بر سطوح فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز و بیومارکرهای استرس اکسیداتیو در بزرگسالان مبتلا به سندرم متابو {faces}
این مقاله علمی در مورد اثرات مصرف روغن نارگیل بکر بر بزرگسالان مبتلا به سندرم متابولیک  بوده و در مورد چیستی سندرم متابولیک و چگونگی ارتباط آن با سطوح فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) بحث می‌کند.
 
به طور خلاصه، این مطالعه نشان داد که مصرف روغن نارگیل بکر وضعیت آنتی اکسیدانی و مقاومت به انسولین را در بزرگسالان مبتلا به سندرم متابولیک بهبود می بخشد. آنها همچنین شاهد مقداری افزایش در سطوح BDNF در گروه مصرف کننده روغن نارگیل بکر بودند، اما تفاوت بین دو گروه به اندازه کافی بزرگ نبود تا مطمئن شویم که ناشی از این روغن است. به طور کلی، مطالعات بیشتری برای درک اثرات طولانی مدت مصرف روغن نارگیل بکر مورد نیاز است.
 
 
 

Effects of virgin coconut oil consumption on serum brain-derived neurotrophic factor levels and oxidative stress biomarkers in adults with metabolic syndrome: a randomized clinical trial

ABSTRACT

Background and aim

Metabolic syndrome is associated with health conditions and neurological disorders. Brain-derived neurotrophic factor (BDNF) plays a protective role on the nervous system. Decreased levels of BDNF have been shown in MetS and neurodegenerative diseases. There is promising evidence regarding the anti-inflammatory antioxidant, and neuroprotective properties of virgin coconut oil (VCO). The aim of this study was to evaluate the effects of VCO consumption on serum BDNF levels, oxidative stress status, and insulin resistance in adults with MetS.

Methods

This randomized controlled clinical trial was conducted on 48 adults with MetS aged 20–50 years. The intervention group received 30 ml of VCO daily to substitute the same amounts of oil in their usual diet. The control group continued their usual diet. Serum BDNF levels, total antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA) as well as HOMA-IR and QUICKI index were measured after four weeks of intervention.

Results

VCO consumption significantly reduced serum levels of MDA (p = .01), fasting insulin (p < .01) and HOMA-IR index (p < .01) and increased serum TAC (p < .01) and QUICKI index (p = .01) compared to the control group. Serum BDNF levels increased significantly in VCO group compared to the baseline (p = .02); however, this change was not significant when compared to the control group (p = .07).

Conclusion

VCO consumption improved oxidative stress status and insulin resistance and had a promising effect on BDNF levels in adults with MetS. Further studies are needed to understand the long-term effects of VCO consumption.

  • Article_DOI : 10.1080/1028415X.2023.2223390
  • نویسندگان : elahe mansouri,ali vasheghani-farahani
  • گروه خبر : مقالات علمی,مقالات 2024
  • کد خبر : 268744
کلمات کلیدی
شیرین باوری
تهیه کننده:

شیرین باوری

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه