اپیدمیولوژی اختلالات سلامت روان در شهروندان تهرانی: گزارشی از مطالعه کوهورت تهران
اختلالات سلامت روان (Mental health disorders) بار قابل توجهی را بر سیستمهای بهداشت عمومی تحمیل میکند. با روند رو به افزایش شهرنشینی در سراسر جهان، عوامل استرس زای شهری بر سلامت روان جمعیت بیشتری تأثیر میگذارد.
در مطالعههایی که توسط محبوبه بهرامی و همکاران انجام شد، اپیدمیولوژی اختلالات سلامت روان در شهروندان تهرانی با استفاده از دادههای مطالعه کوهورت تهران (TeCS) مورد ارزیابی قرار گرفت.
در مجموع 10247 ساکن دائمی کلانشهر تهران (سن 15 سال و بالاتر) از اسفند 1395 تا 1397 به روش نمونهگیری تصادفی سیستماتیک از تمامی مناطق 22 گانه تهران وارد مطالعه شدند. ویژگیهای جمعیت شناختی، اجتماعی-اقتصادی و پزشکی شرکت کنندگان با انجام مصاحبههای جامع مورد ارزیابی قرار گرفت. از نسخه فارسی استاندارد شده پرسشنامه سلامت عمومی نسخه 28 برای ارزیابی وضعیت روانی بیماران بر اساس چهار اختلال سلامت روان استفاده شد.
نتایج این مطالعه که در ژورنال BMC Psychiatry در سال 2023 به چاپ رسید نشان داد که تقریباً 1/37 درصد از ساکنان تهران از مشکلات سلامت روان رنج میبرند (0/45 درصد زنان و 0/28 درصد از مردان). بیشترین بروز MHD در گروه های سنی 25-34 و بالای 75 سال مشاهده شد. شایع ترین اختلالات سلامت روان افسردگی (43 درصد)، اضطراب (40 درصد)، اختلال روانتنی (30 درصد) و اختلال عملکرد اجتماعی (1/8 درصد) بودند. اختلالات سلامت روان در مناطق جنوب شرقی شهر بیشتر بود.
این شواهد نشان داد که ساکنان شهر تهران در مقایسه با مطالعات کشوری، به طور قابلتوجهی دارای شیوع بالاتری از اختلالات سلامت روان هستند، به طوری که برآورد میشود ۲.۷ میلیون شهروند به خدمات مراقبتهای بهداشت روان نیاز دارند. آگاهی از اختلالات سلامت روان و شناسایی گروههای آسیب پذیر در توسعه برنامههای مراقبت از سلامت روان توسط مقامات بهداشت عمومی بسیار مهم است.
تهیه و تنظیم: امین محسن زاده
ارسال نظر