ادم پا
ادم تورم ناشی از تجمع مایع اضافی در بافتهای بدن شما است که معمولا در پاها، مچ پا و ساق پا اتفاق میافتد. اما میتواند کل بدن شما را درگیر کند وعلائم آن عبارتند از: تورم، پوستی که پس از فشار دادن، گودی را در خود نگه میدارد، پوستی که براق یا سفت است.
دلایل زیادی برای ادم پا وجود دارد، از جمله برخی بیماریها یا داروها. افراد مسن و زنان باردار بیشتر در معرض ابتلا به ادم هستند. اما ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. یک پزشک اغلب میتواند ادم را سابق فیزیکی و اطلاعاتی در مورد علائم و سابقه پزشکی شما تشخیص دهد. اما ممکن است نیاز به بررسی بیشتر باشد.
درمان ادم پا به علت و شدت آن بستگی دارد. ممکن است شامل جورابهای ساق بلند، دیورتیکها و درمان هرگونه بیماری زمینهای باشد. حرکت مکرر و بالا نگه داشتن پاها بالای قلب هنگام دراز کشیدن نیز میتواند کمک کننده باشد.
در صورت مشاهده علائم ادم پا، باید با پزشک خود مطرح کنید. درمان به موقع میتواند به جلوگیری از بدتر شدن ادم پا کمک کند. همچنین اگر ادم ناشی از نارسایی قلبی یا کلیه باشد، ممکن است از عوارض جدی و مرگ جلوگیری کند.
ادم یکی از علائم بسیاری از بیماری ها است. ادم همچنین ممکن است پاسخ بدن به التهاب یا آسیب باشد.
علائم ادم عبارتند از:
• تورم
• پوستی که پس از فشار دادن، گودی را در خود نگه می دارد
• پوستی که براق یا سفت است
ادم شدید همچنین می تواند باعث سنگینی پاها دشواری راه رفتن و ایجاد زخم روی پوست پا شود زیرا ادم شدید ساق پا می تواند جریان خون را مختل کند. زخم ها می توانند جدی بوده و در صورت عدم درمان ممکن است تهدید کننده زندگی شوند.
علل
ادم خفیف پا ممکن است به دلیل ایستادن یا نشستن طولانی مدت در یک وضعیت ثابت ایجاد شود. بلند شدن و حرکت هر چند وقت یکبار می تواند از این اتفاق جلوگیری کند.
سایر علل ادم خفیف پا عبارتند از:
• رژیم غذایی با نمک زیاد
• سندرم پیش از قاعدگی یا PMS
• بارداری
برخی از داروها نیز ممکن است باعث ادم خفیف پا در برخی افراد شوند.
داروهایی که می توانند باعث ادم شوند عبارتند از:
• مسدود کننده های کانال کلسیم
• کورتیکواستروئیدها
• داروی دیابت
• استروژن ها
• داروهایی که رگ های خونی را باز می کنند، مانند داروهای درمان فشار خون
• داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا NSAIDs .
ادم ساق پا همچنین ممکن است نشانه ای از یک وضعیت پزشکی جدی بوده. به عنوان مثال، نارسایی احتقانی قلب زمانی اتفاق میافتد که قلب شما در پمپاژ خون کارایی کمتری داشته باشد، که باعث تجمع خون در پاها، مچ پاها، و ریهها و ایجاد ادم می شود.
ادم ناشی از شرایط پزشکی جدی تر ممکن است با علائم دیگری همراه باشد. به عنوان مثال، علائم نارسایی قلبی شامل موارد زیر است و در صورت داشتن هر یک از آنها باید به دنبال مراقبت های فوری پزشکی باشید:
• درد قفسه سینه
• مشکل در تنفس
• تنگی نفس
سیروز یکی دیگر از شرایط پزشکی است که می تواند باعث ادم شود. سیروز یک بیماری کبدی پیشرونده است که در آن سلول های کبدی با بافت اسکار جایگزین می شوند. نوشیدن الکل می تواند باعث سیروز کبدی شود.
یکی دیگر از شرایط پزشکی رایج که می تواند باعث ادم شود، آسیب یا بیماری کلیوی است. کلیه ها وظیفه حذف سدیم و مایعات اضافی از بدن را بر عهده دارند. اگر آنها آسیب ببینند، مایع اضافی می تواند در بافت های بدن، از جمله پا، جمع شود. وریدهای ضعیف یا آسیب دیده در پا نیز می توانند باعث ادم پا شوند. دریچه های موجود در وریدهای پا به حرکت خون به سمت قلب شما کمک می کنند. اگر این دریچه ها آسیب ببینند، خون می تواند در پا جمع شود و باعث ادم شود.
مشکلات سیستم لنفاوی یکی دیگر از دلایل احتمالی ادم است. سیستم لنفاوی به پاکسازی مایع اضافی از بدن کمک می کند. اگر سیستم لنفاوی ضعیف باشد و نتواند مایع اضافی را خارج کند، ممکن است ادم ایجاد شود. ادم همچنین ممکن است ناشی از لخته شدن خون یا تومور باشد که از جریان خون جلوگیری می کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگرعلائم ادم دارید، باید با پزشک خود صحبت کنید. گاهی اوقات ادم نشانه یک وضعیت پزشکی جدی است. برای تایید ادم، پزشک از شما سوالاتی در مورد علائم و سابقه پزشکی شما می پرسد و همچنین شما را مورد معاینه قرار خواهد داد.
اغلب یک پزشک می تواند ادم را فقط با این اطلاعات تشخیص دهد. اما علت اصلی ممکن است نیاز به بررسی بیشتر داشته باشد. در برخی موارد، برای یافتن علت اصلی ادم ممکن است نیاز به پرتونگاری یا سونوگرافی باشد. همچنین ممکن است از آزمایش خون و ادرار استفاده شود.
درمان
درمان ادم پا به علت آن بستگی دارد. اگر ادم خفیف باشد، ممکن است خود به خود برطرف شود. میتوانید با بلند کردن پاهایتان در هنگام دراز کشیدن در سطح بالاتر از قلبتان به رفع ادم پا کمک کنید. همچنین باید از نشستن یا ایستادن طولانی مدت در یک وضعیت ثابت خودداری کنید. جوراب های حمایت کننده که جوراب های فشاری نیز نامیده می شوند می توانند به درمان ادم ساق پا کمک کنند.
محدود کردن مصرف نمک می تواند از بروز مجدد ادم جلوگیری کند. از پزشک خود در مورد میزان نمکی که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید مشورت بگیرید. داروهای دیورتیک نیز ممکن است برای درمان ادم شدیدتر تجویز شود که تولید ادرار را افزایش می دهند.
اگر لخته خون یا تومور مانع از جریان خون در پاها می شود باید درمان شود ممکن است نیاز به برداشتن تومور با جراحی داشته باشد. ادم شدید پا معمولاً نتیجه یک بیماری زمینهای مانند نارسایی قلب یا کلیه است. درمان بیماری زمینهای می تواند از مشکلات بعدی جلوگیری کند.
تهیه و تنظیم:
محمد رحیمی
ارسال نظر