• تاریخ انتشار : 1403/06/03 - 11:11

ارتباط مصرف قلیان با بیماری عروق کرونر و شدت آن

شیوع مصرف قلیان (WPS) در سراسر جهان در حال افزایش است و این روند افزایشی هشدار دهنده می باشد زیرا می تواند بر سلامت قلب و عروق تأثیر منفی بگذارد. در مطالعه حاضر، ارتباط بین مصرف قلیان، وجود و شدت بیماری عروق کرونر بررسی شده است.

{faces}
این مطالعه به بررسی این موضوع پرداخته است که آیا کشیدن قلیان، با ابتلا به بیماری عروق کرونر (CAD) مرتبط است و آیا این امر باعث بدتر شدن بیماری می‌شود یا خیر. محققان در این مطالعه سوابق پزشکی بیمارانی و آزمایشات انجام شده برای بررسی انسداد قلب را بررسی کرده و افراد مصرف کننده قلیان، با افرادی که آن را مصرف نمی کردند، مقایسه کرده و آنها را بر اساس سن، جنسیت و عادات سیگار کشیدن مطابقت دادند.

یافته‌ها نشان داد کسانی که قلیان می‌کشیدند، نسبت به کسانی که آن را مصرف نمی کردند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری عروق کرونر بودند. علاوه بر این، در میان بیماران مبتلا به عروق کرونر، کسانی که قلیان می‌کشیدند، انسداد شدیدتری در شریان‌های قلب داشتند. نتایج نشان می دهد که کشیدن قلیان ممکن است خطر ابتلا به CAD را افزایش دهد و بیماری قلبی موجود را بدتر کند.

این مطالعه همچنین اشاره کرد که به نظر می‌رسد خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر ناشی از کشیدن قلیان جدا از خطراتی می باشد که پیش از این به عنوان پیامدهای سیگار کشیدن شناخته شده بود و این بدان معناست که حتی اگر فردی سیگار نکشد، کشیدن قلیان همچنان می تواند به سلامت قلب او آسیب برساند.

به طور خلاصه، این مطالعه نشان داد که کشیدن قلیان برای قلب بسیار مضر بوده و می تواند منجر به افزایش احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونر یا بدتر شدن شدت بیماری در صورت ابتلا به آن شود.

Waterpipe smoking is associated with presence and severity of coronary artery disease: a propensity score-matched study

Background

The prevalence of waterpipe smoking (WPS) has been increasing worldwide. This trend is alarming as WPS can negatively impact cardiovascular health. In the present study, we explored the association between WPS and the presence and severity of CAD.

Methods

This study was a retrospective analysis of patients who underwent diagnostic coronary angiography at Tehran Heart Center between April 2021 and May 2022. Patients with a previous history of percutaneous coronary intervention and coronary surgery were excluded. Waterpipe smokers were matched with non-smokers based on age, gender, and cigarette smoking using a 1:4 propensity score matching model. Stenosis ≥ 50% in any coronary artery was considered a CAD diagnosis. Gensini score was also calculated to measure the severity of the CAD.

Results

We reviewed the medical records of 8699 patients, including 380 waterpipe smokers. After matching, 1520 non-smokers with similar propensity scores to the waterpipe smokers were selected. Waterpipe smokers were more likely to have CAD than non-smokers (OR: 1.29; 95% CI: 1.04–1.60, P = 0.021). In addition, WPS increased the natural logarithm of the Gensini score by 1.24 (95% CI: 1.04–1.48, P = 0.014) in patients with atherosclerotic coronary disease.

Conclusion

WPS may increase the risk of CAD independent of age, gender, and cigarette smoking. In addition, among patients with any degree of atherosclerosis in coronary arteries (GS > 0), WPS may lead to higher average GS, suggesting more severe atherosclerosis.

متن کامل مقاله

• Article_DOI : 10.1186/s12872-024-04059-8