26 آبان 1403
logo

مرکز تحقیقات پیشگیری اولیه از بیماری‌های قلب و عروق

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/03/22 - 13:02
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 84
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

بررسی روند سندروم متابولیک در بیماران دیابتی مراجعه کننده به مراکز مراقبت از دیابت دانشگاهی از سال 1395 تا خرداد 1400بر اساس داده های NPPCD و ارتباط آن با عوارض قلبی عروقی

سندرم متابولیک جزو بیماری های شایع ایران است. طبق آمار های موجود حدود یک سوم ایرانی ها مبتلا به سندرم متابولیک هستند. این بیماری در خانم ها شیوع بیشتری نسبت به آقایان دارد. سندرم متابولیک مجموعه‌ای از مشکلات شامل افزایش فشارخون، قند خون بالا، وجود چربی بیش‌ازحد در اطراف کمر و میزان غیرطبیعی کلسترول و تری گلیسیرید است که باهم اتفاق می‌افتند و خطر ابتلاء به بیماری‌های قلبی عروقی، سکته مغزی و بیماری دیابت را در فرد مبتلا افزایش می‌دهند.

بررسی روند سندروم متابولیک در بیماران دیابتی مراجعه کننده به مراکز مراقبت از دیابت دانشگاهی

با توجه به داده های ثبت شده در طرح ملی پیشگیری و کنترل دیابت در کشور، محاسبه وجود سندروم متابولیک و معیارهای آن بر اساس تعریف سازمان جهانی بهدشات مقدور بوده و با توجه به اهمیت وجود این سندروم در بیماران دیابتی و ارتباط با بیماری های قبلی عروقی و عوارض بیماری دیابت به عنوان یک معیار مهم در نمایش وضعیت متابولیک بیمار، روند این سندروم و معیارهای آن در طوول زمان و ارتباط آن با بیماری قلبی عروقی و عوارض دیابت مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.

با انجام این مطالعه ضمن تعیین روند سندروم متاوبولیک در گروه قابل توجهی از بیماران دیابتی نوع دو در کشور که به مراکز درمان دیابت دانشگاهی مراجعه داشته اند، ارتباط آن با کیفیت کنترل بیماری و عوارض قلبی عروقی ارزیابی خواهد شد. به این ترتیب توجه به اجزای دیگر در درمان دیابت علاوه بر کنترل قند و ارتباط آنها با عوارض قلبی عروقی بیماری بیش از پیش مشخص شده و راهکارهای مشخصی به منظور مداخله به منظور ارتقاء مراقبتهای بیماران دیابتی قابل ارائه خواهد بود.

 

خلاصه روش اجرا و شیوه های تحلیل

تعاریف متفاوتی از سندروم متابولیک وجود دارد که مشهورترین انها معیارهای IDF، ATPIII و سازمان جهانی بهداشت می باشند.
در معیار IDF، چاقی مرکزی بر اساس دور کمر یا BMI، به عنوان معیار اصلی و اختلاق قند خون ناشتا، HDL، TG و فشار خون به عنوان معیارهایی که حداقل دوتا از آنها باید وجود داشته باشد، مطرح هستند. در ATPIII، سه معیار از پنج معیار فوق مطرح است. به منظور مطالعات اپیدمیولوژیک، سازمان جهانی بهداشت تعریف دیگری را اارئه کرده است که در آن با تعدیل صورت گرفته و حذف معیارهای مقاومت به انسولین و میکروآلبومینوری، محاسبه آسان تر انجام شود. در این تعریف با اطلاع از وضعیت چاقی-یا-اضافه-وزن، FBS>۱۰۰، Tg>۱۵۰، HDL<۴۰M,<۵۰F و فشارخون بالاتر از ۱۴۰ بر روی ۹۰ و یا مصرف داروی فشار خون محاسبه امکانپذیر خواهد بود.

کلیه افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع دو در کشور که از سال ۱۳۹۵ تا خرداد ماه ۱۴۰۰ به هر یک از کلینیک های دیابت دانشگاهی در طرح NPPDD مراجعه داشته اند وارد مطالعه خواهند شد.
با توجه به داده های ثبت شده در طرح ملی پیشگیری و کنترل دیابت در کشور، محاسبه وجود سندروم متابولیک و معیارهای آن بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت مقدور بوده و با توجه به اهمیت وجود این سندروم در بیماران دیابتی و ارتباط آن با بیماری های قبلی عروقی و عوارض بیماری دیابت به عنوان یک معیار مهم در نمایش وضعیت متابولیک بیمار، روند این سندروم و معیارهای آن در طول زمان و ارتباط آن با بیماری قلبی عروقی و عوارض دیابت مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.
پس از ادغام داده های سالهای مختلف و پاکسازی داده ها، محاسبات مربوطه در بانک اطلاعاتی انجام شده و تجزیه و تحلیل با آنالیزهای چند متغیره خطی و مدلهای دیگر لوجستیک در نرم افزارهای R , Python انجام خواهد شد.
  • گروه خبری : طرح‌های پژوهشی
  • کد خبر : 268197
شیرین باوری
تهیه کننده:

شیرین باوری

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه