طراحی و ساخت دستگاه تحریک الکتریکی عصب واگ گوش از روی پوست با استفاده از پالسهای جریان الکتریکی با انرژی پایین و بررسی تاثیر آن در پیشگیری و درمان فیبریلاسیون دهلیزی پس از جراحی قلبی و نارسایی قلبی دیاستولیک در یک مطالعه آزمایشی
با توجه به اهمیت پیشگیری و درمان این نوع از اختلالات ریتم و نتایج متغیر و متضاد استفاده از درمان های دارویی و با توجه به شواهد پیش بالینی و بالینی موجود، به نظر میرسد این روش غیرتهاجمی بتواند نقش مهمی را در این زمینه ایفا بکند.یکی دیگر از بیماریهایی که سیستم اتونوم در پاتوفیزیولوژی آن نقش دارد و در این مطالعه مورد بررسی قرار میگیرد نارسایی قلبی میباشد.
فیبریلاسیون دهلیزی یکی از شایعترین اختلالات ریتم و یک عارضه شایع پس از جراحیهای قلبی میباشد. فیبریلاسیون دهلیزی در هر سنی دیده میشود اما در افراد مسن شایعتر است و میتواند منجر به عوارض مختلفی شود که ناتوانی و مرگومیر را بالا میبرد. همچنین این عارضه در حدود یک چهارم تا نیمی از افراد پس از جراحی بایپس قلب یا جراحیهای دریچهای قلب و معمولا طی روزها و هفتههای اول پس از جراحی رخ میدهد و میتواند سبب افزایش مرگومیر در این افراد شود و خطر سکتههای مغزی را افزایش دهد. اقدامات دارویی متعددی جهت پیشگیری از این بیماری انجام میشود که میزان موفقیت آنها متغیر است. اگرچه پاتوژنز این عارضه به طور کامل مشخص نشده است اما فرضیههایی مطرح است که از مهمترین آنها میتوان به افزایش فعالیت سیستم سمپاتیک و التهاب اشاره کرد. مطالعات پیش بالینی و بالینی مختلف نشان دادهاند که مداخلات تغییر عملکرد عصب (Neuromodulation)واگ میتوانند سبب پیشگیری از فیبریلاسیون دهلیزی در شرایط مختلف خصوصا پس از جراحیهای قلبی شوند. همچنین مطالعاتی نیز اثر آن را در درمان فیبریلاسیون دهلیزی حملهای بررسی و نتایج امیدوارکنندهای پیدا کردهاند. بیشتر مطالعات از امواج الکتریکی غیرتهاجمی با انرژی پایین استفاده کردهاند و ولتاژ آن را در زیر آستانه برادیکاردی (افت ضربان قلب) تنظیم کردهاند. بیشتر مطالعات از روشهای تهاجمی استفاده کردهاند اما در سالهای اخیر روشهای غیرتهاجمی مانند تحریک از طرق پوست در محلی که اعصاب واگ رد میشوند، مورد مطالعه قرار گرفته است. یکی از این روشها ساخت وسیله تحریک الکتریکی از طریق پوست گوش با امواج انرژی پایین میباشد که در مطالعات محدودی با حجم نمونه پایین مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج اثربخشی دیده شده است. با توجه به اهمیت پیشگیری و درمان این نوع از اختلالات ریتم و نتایج متغیر و متضاد استفاده از درمانهای دارویی و با توجه به شواهد پیش بالینی و بالینی موجود، به نظر میرسد این روش غیرتهاجمی بتواند نقش مهمی را در این زمینه ایفا بکند.
یکی دیگر از بیماریهایی که سیستم اتونوم در پاتوفیزیولوژی آن نقش دارد و در این مطالعه مورد بررسی قرار میگیرد نارسایی قلبی میباشد. بیشترین شیوع نارسایی قلبی در جمعیت عمومی به حدود ۴ درصد و در افراد مسن به حدود ۲۰ درصد میرسد و پیشبینی میشود در ۲ دهه پیش رو شیوع آن دو برابر گردد. در ایران حدود یک سوم از این بیماران سالیانه فوت میشوند و بسیاری از آنها به درمان رایج پاسخ نمیدهند. بنابراین نیاز به درمانهای جدیدتر که بتواند بر مکانیسمهای آسیبزا مانند اختلال سیستم اتونوم در این بیماران موثر باشد، همچنان وجود دارد تا از مرگومیر و عوارض این بیماری پیشگیری شود.
با توجه به شایع بودن این بیماریها، همراه بودن عوارض آنها با مرگومیر و ناتوانی، نتایج متغیر و متضاد درمانهای رایج دارویی و پرهزینه بودن و تهاجمی بودن درمانهای مداخلهای و از طرف دیگر با توجه به موثر بودن این امواج در مطالعات پایهای، آزمایشگاهی و کارآزماییهای بالینی و ایمن بودن آنها در مطالعات مختلف انسانی، به نظر میرسد طراحی و ساخت یک وسیله غیرتهاجمی قابل حمل جهت القای این امواج بتواند کمک شایانی به پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها از جمله اختلالات ریتم قلبی مانند فیبریلاسیون دهلیزی و نارسایی قلبی بکند.
ارسال نظر