08 مهر 1403
logo

مرکز تحقیقات پیشگیری اولیه از بیماری‌های قلب و عروق

دانشگاه علوم پزشکی تهران

تاثیر ترک تریاک بر طول عمر پس از جراحی قلب - دکتر فرزاد مسعودکبیر

بر اساس این پژوهش ترک مصرف تریاک در بیماران قلبی حتی آنهایی که تحت عمل جراحی قلب باز قرار گرفته اند نه تنها خطرناک نیست بلکه شدیدا مفید است و باعث کاهش عوارض قلبی و مرگ می شود.

بر اساس گزارش دفتر مبارزه با جرائم و مواد مخدر سازمان ملل متحد، در سال 2015، 17.7 ملیون نفر در جهان از تریاک و ترکیبات آن استفاده می کردند. در کشورهای در حال توسعه پس از سیگار، تریاک  دومین عامل اعتیاد به شمار می رود. در آسیا و بخصوص خاور میانه میزان مصرف تریاک بالاتر از نقاط دیگر جهان است. شاید بجز موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به تولید کنندگان اصلی تریاک، که باعث سهولت دسترسی به این ماده مخدر شده، یکی از دلایل مصرف زیاد تریاک، این باور سنتی در میان مردم مشرق زمین باشد که، تریاک اثرات بهبودبخش بر بیماری های قلبی عروقی (CVD) ، دیابت، فشار خون بالا و چربی خون بالا دارد. رد پای این باور سنتی را حتی می توان در کادر درمان نیز مشاهده کرد. در ده سال اخیر پژوهش های زیادی در زمینه تاثیر مصرف تریاک بر دیابت، فشار خون بالا، میزان چربی خون و بیماری قلبی عروقی انجام شده است . نتایج این تحقیقات نشان داده تریاک نه تنها بر کنترل موارد یاد شده تاثیری ندارد، بلکه به علت ایجاد اختلالات متابولیکی باعث ایجاد بیماری قلبی عروقی نیز می شود.  پژوهش های کمی در مورد عوارض ادامه مصرف تریاک و ترکیبات تریاک انجام شده است و حتی در بین متخصصین این نگرانی وجود دارد که قطع مصرف تریاک در سن بالا و بیمارانی که سابقه بیماری قلبی دارند برای بیمار عوارضی همراه داشته باشد. بنابراین در بیمارستان مرکز قلب تهران تصمیم گرفته شد، پژوهشی در مورد تاثیر تریاک و ادامه مصرف تریاک بر بیمارانی که تحت عمل جراحی عروق قلب قرار گرفته اند، انجام شود.

در این پژوهش 30000 بیمار که جراحی عروق قلب شده بودند در طی پنج سال پس از جراحی پیگیری شدند.

این بیماران به سه گروه زیر تقسیم شدند.

1-بیماران بدون سابقه مصرف تریاک

2- بیماران مصرف کننده تریاک که پس از جراحی تریاک خود را ترک کردند.

 3- بیماران مصرف کننده تریاک که پس از جراحی مصرف تریاک را ادامه دادند.

در بررسی گروه ها مشخص شد، افرادی که پس از جراحی مصرف تریاک را به طور کامل کنار گذاشته بودند، در فاصله ۵ سال بعد از جراحی هیچ فرقی به لحاظ خطر مرگ یا سکته قلبی و مغزی با بیمارانی که هیچوقت تریاک مصرف نکرده بودند نداشتند اما افرادی که تریاک را ادامه داده بودند به طور قابل توجهی خطر بالاتری برای مرگ و سکته های قلبی و مغزی داشتند. بر اساس این پژوهش ترک مصرف تریاک در بیماران قلبی حتی آنهایی که تحت عمل جراحی قلب باز قرار گرغته اند نه تنها خطرناک نیست بلکه شدیدا مفید است و باعث کاهش عوارض قلبی و مرگ می شود.

این پژوهش با عنوان  Effect of Persistent opium consumption after surgery on the long-term outcome of surgical Revascularizationدر سال 2020 در مجله European Journal of Preventive cardiology چاپ شده و در دسترس است.

سرپرست تیم پژوهشی: دکتر فرزاد مسعود کبیر

ترجمه و باز نویسی: مینا پاشنگ

شیرین باوری
نویسنده:

شیرین باوری

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *