02 دی 1403
logo

مرکز تحقیقات پیشگیری اولیه از بیماری‌های قلب و عروق

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1403/09/18 - 08:39
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 13
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

ضرورت استفاده از آسپیرین برای پیشگیری اولیه در افراد بدون سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی

پیشگیری اولیه به استفاده از درمان‌های دارویی برای جلوگیری از بروز اولین حمله قلبی یا سکته مغزی قبل از شروع علائم گفته می‌شود. اگرچه اثرات مثبت آسپیرین در بیمارانی که سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی دارند، اثبات شده است، اما نقش آن در پیشگیری اولیه هنوز کاملاً مشخص نیست.

ضرورت استفاده از آسپیرین برای پیشگیری اولیه در افراد بدون سابقه حمله قلبی یا سکته مغزی
  • نحوه اثر آسپیرین

در بسیاری از موارد، حملات قلبی و سکته‌های مغزی زمانی رخ می‌دهند که پلاک‌های کلسترولی متصل به دیواره رگ‌ها پاره شده و موجب تشکیل لخته می‌شوند. این لخته‌ها جریان خون را در عروق قلب و مغز مسدود کرده و در نهایت آسیب جدی به دنبال دارند. آسپیرین با مهار تجمع پلاکت‌ها از تشکیل لخته جلوگیری می‌کند.

  • فواید آسپیرین چیست؟

مطالعات گسترده‌ای در مورد تأثیر آسپیرین بر افرادی که سابقه بیماری قلبی یا سکته مغزی ندارند، انجام شده است. این پژوهش‌ها نشان داده‌اند که آسپیرین می‌تواند خطر حملات قلبی غیرکشنده و سکته‌های مغزی را کاهش دهد و تا حدودی از مرگ ناشی از علل غیرقلبی پیشگیری کند، اما تأثیری بر کاهش مرگ‌ومیر قلبی ندارد.

  • عوارض جانبی آسپیرین چیست؟

مهم‌ترین عارضه جانبی آسپیرین خونریزی است که معمولاً در معده و روده‌ها رخ می‌دهد. با این حال، در موارد نادر، خونریزی در محل‌های خطرناک‌تری مانند مغز نیز ممکن است اتفاق بیفتد. خطر خونریزی ناشی از مصرف آسپیرین در افراد مختلف متفاوت است و در مردان، سالمندان، افرادی با سابقه زخم معده، یا کسانی که به مدت طولانی از داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن و کورتون یا داروهای ضدانعقاد مانند وارفارین و پلاویکس استفاده کرده‌اند، بیشتر مشاهده می‌شود. افزایش دوز آسپیرین نیز این خطر را افزایش می‌دهد. به همین دلیل، برای پیشگیری اولیه، معمولاً دوز پایین آسپیرین (۷۵ تا ۱۰۰ میلی‌گرم در روز) توصیه می‌شود.

  • چه کسانی باید از آسپیرین استفاده کنند؟

پس از بررسی دقیق شواهد موجود، گروه ویژه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده آمریکا (USPSTF) در سال ۲۰۱۶ گایدلاینی را برای استفاده از آسپیرین در پیشگیری اولیه منتشر کرد. با توجه به عدم قطعیت در توازن بین فواید و عوارض جانبی آسپیرین در این زمینه، این گایدلاین بر اهمیت تصمیم‌گیری مشترک بین بیمار و پزشک تأکید دارد و توصیه می‌کند که تصمیم‌گیری درمانی برای هر فرد به صورت مستقل، با در نظر گرفتن مزایا، معایب، و ترجیحات بیمار انجام شود.

این گایدلاین توصیه می‌کند که برای افراد ۵۰ تا ۵۹ ساله‌ای که تمایل به مصرف آسپیرین دارند، ریسک ۱۰ ساله حمله قلبی و سکته مغزی آنها ۱۰ درصد یا بیشتر است، خطر خونریزی قابل توجهی ندارند و امید به زندگی حداقل ۱۰ سال دارند، مصرف آسپیرین با دوز پایین برای پیشگیری اولیه مناسب است. برای افراد ۶۰ تا ۶۹ ساله با شرایط مشابه، گایدلاین‌ها تصمیم‌گیری فردمحور را برای مصرف آسپیرین توصیه می‌کنند. همچنین، این گایدلاین شواهد کافی برای ارائه توصیه عمومی در مورد مصرف آسپیرین در افراد زیر ۵۰ سال یا بالای ۷۰ سال ندارد.

  • چگونه ریسک حملات قلبی و سکته مغزی خود را بفهمیم؟

بر اساس گایدلاین‌های انجمن قلب آمریکا (AHA) و کالج کاردیولوژی آمریکا (ACC)، ابزارهایی برای محاسبه احتمال وقوع اولین حمله قلبی یا سکته مغزی طی ۱۰ سال آینده طراحی شده‌اند. با وارد کردن اطلاعاتی مانند سن، جنس، فشار خون، میزان چربی خون، سابقه دیابت و مصرف سیگار، می‌توانید ریسک ۱۰ ساله خود را محاسبه کنید. برای ورود به نسخه فارسی ابزار غربالگری کلیک کنید.

 

دکتر پریسا فیروزبخش - پزشک

 

مجله علمی-ترویجی سرای سلامت©۲۰۱۷

  • گروه خبری : ترجمان دانش,آموزش
  • کد خبر : 286034
شیرین باوری
تهیه کننده:

شیرین باوری

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه